Om oss

Bjärtrå socken som ligger på norra sidan av Ångermanälven består av en mängd små byar mellan Dannero och Klockestrand.

Innan kommunsammanslagningen var Bjärtrå socken en egen kommun med ett kommunalhus i byn Strinne.
Under vintern 2005 ordnades de första mötena för att försöka bilda ett byalag. En av våra första uppgifter var att rädda det gamla kommunalhuset undan rivning, eller i värsta fall att det skulle sluta som ett öde och sönderslaget hus.
På våren 2006 bildades så byalaget och som senare också köpte in kommunalhuset. Det är ett stort hus i gult tegel som byggdes 1957, i en fin postfunktionell stil, och som fortfarande är i gott skick.
Där vill byalaget nu skapa en neutral mötesplats för bygdens invånare, gammal som ung. Vi vill ha en levande bygdegård som sjuder av aktiviteter. Eftersom det finns drygt 1000 kvm att tillgå så tror vi att vi kan lyckas med det. Byalaget ser gärna att småföretagare flyttar in i de större lokalerna och att vi kan hyra ut den gamla sessionssalen för fester och möten. Vi har även ställt i ordning två stycken bostäder som vi hyr ut, en i den före detta tandläkarbostaden och en i den gamla tandläkarmottagningen.
Vi vill också ordna något för alla ungdomar som finns här och som inte har så många aktiviteter att välja på.

”Byalaget vill värna om det lokala inflytandet i kommunalpolitiken och ser gärna att de viktiga besluten fattas så nära som möjligt av de som berörs av dem. Att demokratin byggs underifrån på det lokala planet för då kan vi få inflytande, reell demokrati och en levande landsbygd.”

 

 

Copyright © 2017. Bjärtrå Byalag.  All Rights Reserved.